Op reis door de tarot
De tarot bestaat uit 78 kaarten waarvan er 22 de Grote Arcana worden genoemd. Deze Grote Arcana beschrijven een reis, een levensloop, een cyclus die we allemaal op onze eigen manier (meerdere keren) doorlopen in ons leven. Door het verloop van de kaarten te begrijpen, kun je jezelf beter leren kennen.
De afbeeldingen komen uit het Radiant Rider-Waite Tarot deck.
De eerste kaart van de Grote Arcana is de Dwaas. Hij is degene die deze reis gaat beginnen. Hij heeft een knapzakje bij zich, die hij onderweg mag gaan vullen met alle ervaringen die hij onderweg zal opdoen.
Op dit punt in de reis is de dwaas helemaal onbezorgd, onbevangen, misschien ook wel naïef... In ieder geval gaat hij vol vertrouwen het avontuur tegemoet. Genietend van iedere stap die hij mag zetten.
Wanneer de dwaas in jouw reading valt, wil dat vaak zeggen dat jij ook vol vertrouwen aan een nieuw avontuur mag beginnen. Je hoeft alleen maar de eerste stap te zetten.
De eerste persoon die hij op zijn weg tegenkomt is de Magiër. Tot nu toe liep de Dwaas rond, vol vertrouwen, maar zonder doel. De Magiër leert hem dat het leven een diepere betekenis heeft, en dat je zelf stappen kunt ondernemen om dat doel te bereiken.
De tarot kent vier elementen: zwaarden, pentakels (of munten), kelken (of bekers) en staven. De meeste kaarten bevatten één van deze elementen. De Magiër heeft ze echter allemaal! Wat hij wil zeggen is: alles wat je nodig hebt om je doelen te bereiken in het leven is al aanwezig. Alle elementen zitten in jou. Je kunt keuzes maken, beslissingen nemen, je leven in eigen hand nemen.
Met hulp van de Magiër verandert de Dwaas van een flierefluiter in een echte levensreiziger.
Van de Magiër heeft onze Dwaas geleerd dat zijn leven een doel heeft, en dat hij er zelf actief aan moet werken om dit doel te bereiken. Maar nu twijfelt de Dwaas. Doe ik het wel goed? Waar moet ik beginnen. Er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden. Wat is de juiste weg?
De Hogepriesteres vertelt hem dat hij zich daarover geen zorgen hoeft te maken. Ze leert hem over intuïtie: het fluisterende stemmetje wat je vertelt welke keuze juist is. Diep van binnen weet hij dat namelijk heel goed. Het enige wat de Dwaas nog mag leren is om hierop te vertrouwen, en niet te twijfelen aan zijn innerlijke wijsheid.
Twijfel je toch? Neem dan even tijd en rust zodat het antwoord naar boven mag komen. Een mooie uitspraak die hierbij past is: “Het ego schreeuwt, de intuïtie fluistert.” Je moet dus wat moeite doen - en stil worden - om het te horen, maar het is er altijd.
Nu de dwaas heeft geleerd te geloven in zijn eigen kracht, en te vertrouwen op zijn intuïtie, leert hij van de keizerin dat hij hiermee hele mooie dingen kan doen.
De keizerin staat symbool voor vruchtbaarheid: Wanneer je zaadjes plant en deze liefdevol en toegewijd verzorgt, zullen daar mooie dingen uit ontstaan. Je kunt dus plannen maken, en zelf stappen ondernemen om deze waar te maken. Uiteindelijk zul je daarvan de vruchten kunnen plukken. Het leven biedt een overvloed aan mogelijkheden, wanneer je hiervoor open staat.
Wanneer de keizerin in je tarot legging valt, is dat vaak een teken dat je op de goede weg bent met al je plannen. Ze zijn vruchtbaar, er is groei, en over een tijdje zullen ze rijp zijn om te oogsten.
Naast de moederfiguur van de Keizerin, staat de Keizer klaar met vaderlijk advies. Een vader die de dwaas leert hoe belangrijk structuur, orde en regelmaat zijn. Maar ook een vader die soms (te) streng kan zijn. Hij heeft niet de zachte kant van zijn echtgenote. De Keizer neemt zijn verantwoordelijkheid heel serieus. Hij houdt van controle en trekt de teugels strak aan. Zo zit hij ook op zijn troon: stevig en rigide
Als de keizer in je tarotlegging valt, is dat vaak een uitnodiging voor jou om de regie over je eigen leven terug te pakken. Je hebt waarschijnlijk veel macht uit handen gegeven, je laat anderen te vaak jouw leven bepalen. Pak het terug! Het is jouw leven.
Of misschien ben je juist te ver doorgeslagen in de controle? Doe je te hard je best om alles binnen de lijntjes te houden, en is je verantwoordelijkheidsgevoel doorgeschoten in verkramping?.
Al met al dus een kaart die jou eens goed naar je eigen leven laat kijken. Hoe strak heb jij de touwtjes in handen?
De Hogepriester of Hierofant is de tegenhanger van de Hogepriesteres, die we al eerder tegenkwamen. Waar de vrouwelijke Hogepriesteres onze dwaas uitnodigde om te vertrouwen op zijn intuïtie - de wijsheid die in hem zit - vertelt deze mannelijke Hogepriester hem dat hij ook mag leren van alles wat hij - buiten zichzelf - meemaakt.
De wijsheid van de Hogepriester verkrijg je door de wereld te ervaren en door te leren van alles wat er gebeurt in je leven. Je mag hiervoor ook zeker kijken naar andere mensen. Van wie wil jij leren? Wie is een voorbeeld voor jou? Welke levenslessen maken jou wijzer? Door te leren van anderen, word je uiteindelijk zelf een expert.
Dus wees bereid om te leren, om te groeien, en gebruik al je opgedane ervaring om te ontdekken wat jouw wijsheid en jouw waarheid zijn.
Ons levenspad is niet vaststaand en recht, maar zit vol kruispunten en keuzemomenten. Dat leren we van de Geliefden.
Als eerste is er letterlijk het moment waarop we een geliefde tegenkomen in ons leven. Van de voorgaande kaarten hebben we een heleboel over onszelf geleerd, en nu ineens is daar het moment waarop we het mogen gaan beleven met iemand naast ons. Als je daar tenminste samen voor kiest.
Deze kaart staat ook symbool voor andere grote keuzemomenten, en geeft een les mee over hoe je daar mee om kunt gaan. Kies je vanuit angst, of vanuit liefde?
Soms (vaak?) laten we ons tegenhouden door stemmetjes in ons hoofd. 'Zou je dat nou wel doen?' 'Ja maar...' 'Wat als...'
Dat is angst, of ego. Het probeert ons op de bekende weg te houden, want verandering is eng. Maar wat nou als links of rechts op de kruising een mogelijkheid is die er veel aantrekkelijker uitziet? Waarvan je gevoel in ieder geval zegt: 'Ja! Dat wil ik!'
Durf je dan de keuze te maken?
Eigenlijk is de boodschap van de Geliefden glashelder: Volg altijd je hart!
Op de vorige kaart leerden we van de Geliefden dat we keuzes mogen maken in ons leven. De Zegewagen doet daar nog een schepje bovenop: actief keuzes maken is nodig om verder te komen in het leven.
Dat gaat niet zonder slag of stoot. Een andere benaming voor de Zegewagen is de Strijdwagen. Je zal dus een en ander moeten overwinnen voordat je zal zegevieren.
Wat moet je dan overwinnen? Meestal zijn dat oude overtuigingen. Meningen en verwachtingen van anderen. Dingen waarvan je hebt geleerd dat het 'zo hoort'.
De Zegewagen daagt je uit: blijf je doen wat je altijd deed, of kies je voor een andere weg? Jouw weg. En ben je bereid om die strijd aan te gaan om uiteindelijk bij de overwinning te komen?
In veel tarotkaarten zien we dat we worden uitgedaagd om te dealen met invloeden van buitenaf. Onze omgeving trekt aan ons. De samenleving verwacht dat we ons op een bepaalde manier gedragen. Dat kan soms een gevecht zijn: past jouw ware zelf wel in dat hokje?
Deze kaart herinnert je aan jouw eigen innerlijke kracht. En daar hoef je eigenlijk niets voor te doen: je bent het gewoon. Juist wanneer jij op een rustige, kalme manier helemaal jezelf kunt blijven, ben jij op je sterkst.
Wees daarom niet bang om jezelf te zijn en jezelf aan de buitenwereld te laten zien. Verstop je niet, houd je rug recht en sta op voor wie je bent en wat je voelt. Je hoeft je niet te verdedigen, of jezelf naar voren te knokken. Jij bent jij, en daar mag je heel trots op zijn.
Wanneer je de Kluizenaar tegenkomt, is de kans groot dat je even niet meer weet wat je eingelijk wil. Je wil groeien, je wil vooruit, maar de weg daarnaartoe is niet altijd even duidelijk.
De Kluizenaar is daar om je te vertellen dat je terug mag naar je eigen innerlijke kern. Diep vanbinnen weet jij allang hoe het zit. Als je dicht bij jezelf blijft, en keuzes maakt vanuit je eigen innerlijke wijshed, dan komt het goed!
Vertrouw op jouw verbinding met het universum. Vertrouw op jezelf. Er is altijd een licht in het donker, en daarmee wordt misschien niet je hele weg verlicht, maar wél de eerste stap. Met alle kennis en ervaring die jij in je hebt, kan je die ene stap best zetten, toch? En dan wordt er uiteindelijk vanzelf weer een volgende stap zichtbaar.